June 22, 2015

Bubur Lambuk Ramadhan




Assalamualaikum & Hi


Apa khabar semua.. harap sihat sihat selalu terutama di bulan Ramadhan ni.. Alhamdulillah da masuk hari ke lima kita berpuasa.. Da nak masuk seminggu dah.. cepat pulak masa berlalu.. Walaupun dugaan menahan lapar dan dahaga serta ujian berhujan dan berpanas tidak lupa mengharung jem di bazar ramadhan.. fuhhh.. tetapi tetap gagah berpuasa.. Alhamdulillah.. harap dipermudahkan sampai ke akhirnya.. Insya Allah.. 





Hari ni alkisah nya dapat merasa bubur lambuk orang tempat keje bagi.. Memula ambik tu bau semerbak bubur lambuk ni.. tergugat keimanan.. haha.. Terus terang saya bukan peminat bubur lambuk.. klu kat kampung dulu memang tak pernah merasa bubur lambuk.. rasanya belah pantai timur takde bubur lambuk tapi saya kurang pasti asal bubur lambuk ni dari mana.. Tapi sejak keje kat KL ni la boleh kenal rupa dan nama bubur lambuk.. Hanya pernah merasa 2 3 kali je sebelum ni..

Biasa klu makan tu memang tak pernah nak habis tapi kali ni jauh beza.. suapan pertama memang sedap dan ada rasa.. First time dapat makan bubur lambuk yang sedap dan walaupun tak habis sebab terlampau kenyang.. ngehngeh.. tapi bubur lambuk kali ni yang terbaik saya pernah rasa.. Tahun lepas ada jugak merasa bubur ni tapi tak sesedap ni.. Alhamdulillah.. hehe..

Bubur lambuk kali ni sedap mungkin sebab ada rasa dan ada lauk daging dan ayam.. bau die tuhan je yang tau sedap.. haha.. bau macam sup tulang tu.. resepi bubur lambuk ni tak pernah plak kaji tapi rasanya diorang masak dalam kawah pastu letak nasi air gaul sekali.. nak tau google jelah.. k.. haha..

Tu sajalah kisah bubur lambuk Ramadhan kali ni.. Esok da masuk hari keenam kita berpuasa.. Alhamdulillah setakat ni puasa penuh dan harap harap takde masalah yang boleh membantutkan puasa kali ni.. Anda di rumah macam mana pulak? semoga berjalan lancar hendaknyer ya.. Sekian.. Jumpa lagi..


Salam Ramadhan kelima!



P/s: Sorry gambar terpaksa cilok google sebab tak sempat nak snap gambar sendiri.. hehe..





Leave your comment here ♥ Sarangheyo Lovely ♥