May 21, 2015

Kanak kanak dan Tabnyer..




Assalamualaikum & Hi




Kembali kepada kondisi internet yang tidak stabil.. huhu.. Bila la ko nak baik oooii.. terbantut hasrat nak update blog hari hari.. kalau macam ni boleh bankrupt blog ni.. haha.. Okeh, kite lupakan sekejap pasal internet yang tak berape sihat tu.. Kite kembali kepada tajuk asal.. 


Tab atau lebih popular dengan nama 'ipad' dah lama wujud tapi baru ni nak citer pasal benda alah ni.. haha.. Dulu masa tengah top top top 'meletop ke tidak' semua pakat beli ipad sebab senang nak bawak pi mana mana katanyer.. lebih kurang pengganti kepada laptop yang popular lepas pada penggunaan PC kat rumah tu.. Nak citer sikit, saya belajar komputer masa tingkatan 3 klu tak silap.. tu first time dapat tengok dan belajar guna komputer.. Jakun kejap.. Cikgu siap ajar step by step nak bagi paham.. tapi paham paham la.. guna IT ni perlu kan kepakaran gak.. nak klik mane mane kene tengok satu satu.. Masa tu kene pulak kongsi ngan kawan lagi la susah nak tangkap.. tapi lama lama pandai dengan sendiri.. Lepas sekolah terus masuk dip nak ada laptop terpaksa beli guna duit pinjaman untuk buat assignment dan mencari segala maklumat.. Masa kat UiTM best sebab ada lab untuk pelajar guna.. Tapi kadang kadang masa tak sempat nak kejar pegi lab jadi baik ada laptop sendiri kan.. senang.. 


Tu cerita masa belajar lah.. lepas belajar laptop yang da guna hampir 3 tahun tu pn buat hal jadi terpaksa beli baru untuk guna waktu Degree plak.. haha.. Sayang jugak laptop lama tapi dah nak wat cane.. sound pun da rosak, cd pun xleh pasang.. nazak teruk! haha.. 


Jadi, alkisahnyer budak budak sekarang ni bukan saje da kenal ape itu ipad malah iphone mak bapak beli pun sorang satu.. alangkah bahagianya depa kan.. kite nak beli yang samsung bawah 500 pun terkedu kedu nak beli.. kite yang keje ni tak mampu.. yang beli iphone tu student hokey.. acano tu.. Rezeki diorang la kan da lahir macam tu.. hehe.. 






Yang anak sedara paling kecik ni pulak tak terkecuali la dengan penggunaan tab ni.. Selalu tengok mak bapak suka manjakan anak anak dengan mainan tab ni.. bukan ape, nak bagi diorang duduk diam tengok kartun ke game ke.. senang mane yang nak g soping tu kan.. Rasanya tak salah klu sekali sekala manjakan anak anak dengan benda gajet terkini tapi klu dah ari ari takut nanti jadi melekat dengan benda alah tu je.. takot tak nak pegang buku sekolah.. asik tab henpon, henpon tab.. haa, mane tak saru hidup.. haha.. 



Sonok kan tu tengok twinkle twinkle little star..hehe



Tapi saya setuju la bagi anak anak tengok tab ni sebab sejak jadi pengasuh minggu lepas ni rasa tenang sikit jiwa nak handle budak menangis ni.. haha.. bangun je klu uwaaaa je, bukak tab bagi die tengok.. tapi si Adelia ni, bagi tak sampai sejam pun da nanges balik.. mama die jugak yang die carik.. hampes.. haha..



Khusyuk jer.. haha


Jadi, kesimpulannya jangan la manje manjekan anak dengan tab.. 2 3 kali sari pun da cukup masa kritikal contoh nak g solat ke, tandas ke masak ke.. boleh la tinggalkan diorang ni dengan tab kejap.. Make sure ada citer best kat dalam tu.. Citer wajib, Frozen atau Upin & Ipin.. terus senyap.. hahaha.. Budak budak kan.. Mak budak pun ada yang minat frozen.. kehkehkeh..












Thats all!! Adios!!







Leave your comment here ♥ Sarangheyo Lovely ♥