December 07, 2016

First Time Digi User




Assalamualaikum & Hi







Hui hui hui.. Pe khabar anda semua.. Dah 2 malam nak menulis di blog post ni tapi akhirnya tak berkesudahan jugak.. haha.. pasrah dan redo jelah.. Kali ni nak cerita pasal pertama kali menjadi pengguna Digi.. ape kata anda?? elok ke tak elok?? dalam Malaysia ni tak banyak sangat choice syarikat yang tawarkan internet dan service yang bagus.. klu baca feedback pun lebih kurang sama je mana mana jenis telco.. yang paling banyak orang komplen P1 kot.. ye.. saya dah guna P1 dan boleh kata tak berapa nak best jugak la.. last last terminate.. huahuahua..

Ok, klu nak cerita alkisah ape yang pernah saya guna sebelum ni.. First, Maxis sebab nama Maxis ni paling awal muncul dan masa tu takde pesaing lagi.. jadi malas nak pikir panjang beli jelah no maxis.. Dolu dolu boleh la guna maxis sebab takde langsung nak wasap wasap, Wechat, Facebook, Instagram dan segala mak nenek yang ada tu.. Tapi sekarang sebab dah maju hari hari guna internet jadi terpaksalah fikir yang mana lagi bagus sebab klu hari hari nak bukak internet tibe tibe line slow.. ape macam hah?? tak ke bengang kakak.. haha..

Lepas guna Maxis, beralih ke Celcom pulak.. Tapi still no guna no Maxis sampai sekarang takde tukar pun.. yang banyak tukar line internet je.. I mean Broadband.. haha.. Dulu pengguna Celcom broadband.. memang line die ok lah tapi sebab dulu miskin terpaksa terminate.. tak keje mane nak cekik duit.. haha.. Sadly, sekarang dah takde jenis broadband macam tu lagi.. sedehhh sehh.. 

Next to Celcom ialah P1, guna yang adik punyer je.. cam hampes lah.. bayar dekat RM70 sebulan tapi kejap je habis quota.. klu lambat sikit bayar cas pun naik.. bayangkan klu lambat bayar nak sambung balik tu die cas RM 10?? perghhh.. menyirap.. ada la guna P1 dekat 2 ke 3 tahun.. ntah macam mana bleh tahan guna lama lama.. mungkin sebab masa laju tu dah sonok guna internet pastu masa slow dah jadi malas nak g potong.. huaa.. marilah ber HUHUHU..

Ok, lepas terminate P1 kita pun gunalah Umobile.. paling terkini dan orang kata ok lah.. harga pun paling murah berbanding telco lain.. tapi ramai komplen kurang coverage.. lagi lagi kawasan luar bandar.. bandar pun kureng jugak kot.. tapi kat sini coverage ada tp line tetap lembap.. tak tahulah sebab habis quota ke ape tapi memang sakit hatilah klu time nak guna je slow.. tambah plak pakej yang kita ambil ni ada quota tengah malam sampai pagi.. macam mane lah nak stay guna internet pagi pagi.. last last membazir je.. huhu.. Tak lama pun guna Umobile ni dalam 7 bulan macam tu je.. Then tadi siap terminate dah sebab macam rugi je bayar RM68 tak sampai seminggu dah habis quota internet.. hampeh.. cisss.. 

So hari ni kita dah beralih kepada DIGI.. maka bermulalah kisah baru bersama abang kuning Digi kita.. bagus ke idok?? jeng jeng jeng.. First time nak guna nih, tak tahulah pulak macam mana nasib kali ni.. haha.. klu line ok ingat nak jugak tukar simcard dalm hp tu.. Mintak mintaklah takde pape masalah sebab setakat ni dah guna hampir kesemua jenis telco kat Malaysia ni.. takkan nak balik pada yang lama kot.. hurmmm..






Panjang lebar punya cerita atleast bolehla berkongsi sedikit maklumat tentang ape yang kita dah guna sebelum ni kan.. Mungkin ada dikalangan anda yang dah ok dengan talian pilihan anda yang saya dah nyatakan di atas.. klu takde masalah langsung kira ok sangat lah tu kan.. tak payah nak pening pening bertukar banyak kali macam kita ni kan.. hehe.. Kepada yang ada masalah sama pulak dinasihatkan supaya kita bawak bawak lah bersabar.. try tukar selagi ada ni.. mane tahu jumpa yang serasi kan.. haha.. Dengar kata ada masalah line sampai pertengahan tahun depan.. aa betol ke?? so acane kita kita semua ni?? nak berhuhuhu jugak ke.. marilah kita ber HUHUHU.. 


Thanks for Reading