December 05, 2015

Review: In the Heart of the Sea




Assalamualaikum & Hi







Baiklah, walaupun dalam mood bermalas malasan nak update entry kite gagahkan jugak untuk update walaupun sekali seminggu.. haha.. Jadi la tu ye dari takde langsung.. kehkehkeh.. 2 hari lepas da selamat tengok filem baru In The Heart of The Sea lakonan Chris Hemsworth aka abang Thorrrrr baik kata ko.. haha.. Bagi saya agak pelik di situ sebab filem Thor tak pernah tengok tapi citer ni macam excited nak tengok.. Mungkin timing nyer kene dengan mood, masa, cuaca dan ada partner plak kat sebelah.. (kilat petir 24 kali ganda) kahkahkah.. Ecece.. 

Sebelum terlebih blushing jom kiter tengok review filem ni.. Nak tau pasai ape?? Jomm..

*Dipetik dari Goooogle..


In the Heart of the Sea is a 2015 biographical adventure film based on Nathaniel Philbrick's 2000 non-fiction book of the same name, about the sinking of the American whaling ship Essex in 1820, that inspired the tale of Moby-Dick. Directed by Ron Howard, the film stars Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Tom Holland, Ben Whishaw, and Brendan Gleeson.


 



Kisah die lebih kurang berkisar pasal pemburu ikan paus yang menaiki kapal kemudian bertembung dengan paus gergasi yang telah melanggar dan memusnahkan kapal mereka di lautan..  Paling sadis masa diorang kene langgar dengan paus dan sampai ke pulau yang kosong tanpa sebarang makanan dan pakaian.. Masa kat pulau ni lah ceritanya makin menarik sebab diorang terpaksa survive dengan apa yang ada.. Lebih kurang tengok rancangan realiti Survivor pulak.. haha.. 

Part paling sedih bila masing masing dah kebulur dan mati di tengah tengah pulau dan laut.. Diorang sempat siapkan kapal untuk balik tapi ramai yang tak sampai separuh jalan dah meninggal.. sedih.. Paling scary, masa atas kapal diorang makan part dalam organ manusia yang dah meninggal tu.. huhu.. kite pejam mata tak sanggup tengok.. macam zombie dah makan manusia.. uwaaa..

Last dah nak abis ikan paus besar tu memang ikut je diorang belayar dan akhirnya ikan paus tu muncul tapi tak sanggup dibunuh oleh si hero tu sebab tak sanggup tengok ikan paus tu mati.. Memang rasa geram sangat nape orang tu tak bunuh je ikan paus tu tapi mungkin kat situ die nak bagi pengajaran yang ikan tu pun tak tahu pape dan tak bersalah.. die cuma hidup dalam laut dan klu takde sape kacau mungkin die pun tak bertindak macam tu kan.. Biasalah, pengajaran untuk pemburu pemburu ikan paus tu jugak.. 






Last sekali yang terselamat tu pun sampai ke darat dan tak lama selepas itu mereka semua bawak haluan masing masing.. Sebenarnya kisah ni diceritakan balik oleh salah seorang krew kapal yang terselamat tu kepada penulis buku..

Menarik kan? memang best la citer ni.. tak nyesal tengok.. tiket wayang die pun murah walaupun g masa hari first release.. padan dengan harga.. citer nyer sangat lah menarik walaupun main atas kapal dan tengah laut je.. banyak pengajaran yang kite boleh ambil.. Overall I give 9 out of 10.. best ngat ngat!!


Okeh.. See u next entry.. Bubye!






Leave your comment here ♥ Sarangheyo Lovely ♥