June 14, 2017

Tunaikan Zakat Fitrah




Assalamualaikum & Hi






Alhamdulillah selesai menunaikan zakat fitrah hari ini.. terasa tua diri ini bila mampu nak menunaikan zakat fitrah sendiri.. Dulu dulu masa kecik kecik selalu dengar ayah nak g bayar zakat fitrah masa bulan puasa.. sibuk lah duk kira bape orang dalam satu rumah.. meriah.. haha.. masa tu kecik lagi mane la tahu erti zakat fitrah.. bila dah besar sikit baru la tahu zakat ni diwajibkan ke atas umat islam.. Bila dah bekerja tetap ni rasa diri ni dah mampu nak bayar sendiri walaupun masa tu ayah masih ada.. sebab ayah pun dah lama bersara dan sakit tua.. Sekarang dah yakin nak g bayar zakat sendiri.. Alhamdulillah.. syukur.. 

Tadi masa nak bayar zakat adalah proses prosesnya.. sekejap sangat tapi berdebar tu macam nak akad nikah.. haha.. sebab ni g sendiri kan.. feeling dia lain macam.. tapi alhamdulillah dipermudahkan.. senang saje tuan tuan dan puan puan.. paling tak sangka dapat plak free gift satu notes book kecik dan satu penanda buku.. Alhamdulillah.. rezeki..

Sebagai informasi boleh rujuk pengertian zakat di bawah.. Boleh layari laman web zakat selangor kepada yang nak tahu lebih lanjut.. Jadi, anda dah ke belum? cepat cepat k sebab tinggal bape hari lagi nak raya.. hehe.. wassalamualaikum.. Salam Ramadhan.. Selamat berbuka..



Pengertian Zakat Fitrah

Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.


WAKTU MENUNAIKAN ZAKAT FITRAH:

Waktu menunaikan zakat fitrah terbahagi kepada 5:

1. Waktu Wajib
Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.

2. Waktu Paling Afdal
Sebelum sembahyang Hari Raya

3.Waktu Sunat
Sepanjang bulan Ramadhan

4.Waktu Makruh
Selepas sembahyang Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal

5.Waktu Haram
Selepas terbenam matahari pada satu Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya.










Leave your comment here ♥ Sarangheyo Lovely ♥